Home » Peter van de Laar

Peter van de Laar

Melkvee- en akkerbouwbedrijf

Aangenaam kennis te maken: ik ben Peter van de Laar en ik heb een melkvee- en akkerbouwbedrijf in Liempde. Ik noem het stukje Duinboerengebied waar ik woon weleens ‘de buitenwijk van de Duinboeren’, omdat het echt aan de rand van het gebied is, maar wel in het hart van het Groene Woud. Ik ben bestuurlijk actief binnen de Coöperatie Duinzuivel.

Hier in Liempde boer ik met hulp van mijn vader en dochter Elisa. Zij is er klaar voor om het bedrijf over te nemen. Wij zijn hier op dit bedrijf de derde generatie die het bedrijf heeft voortgezet. Ons bedrijf ligt in en rondom de natuur. We melken hier 90 melkkoeien en bijbehorend jongvee. We zorgen in de zomer voor het beweiden van de natuur, met Brabants Landschap en Staatsbosbeheer. Ik vind het belangrijk bij te dragen aan het landschap.

Tarwe-veldboon

Er ligt ongeveer 100 hectare onder het bedrijf. Hierop telen we gras, mais, bieten en tarwe-veldboon. Deze laatste teelt is ‘eiwit van eigen land’ om wat soja te vervangen en daardoor op krachtvoer te besparen én een lagere CO2-voetprint te krijgen. Het mooie van de tarwe-veldboon is dat dit ook de biodiversiteit ten goede komt. Er zitten heel veel insecten op en in. Verder hebben we nog een bloemenrand, ook zichtbaar goed voor de insecten. En het oog wil ook wat!

De verkaveling van ons bedrijf is helaas slecht. We hebben in heel de regio grond liggen. Dit is daardoor erg arbeidsintensief.

Overheerlijke kaas

Onze veestapel bestaat uit roodbonte koeien. Dit roodbonte vee komt van oudsher uit deze regio. Met trots ben ik één van de leden van de Coöperatie Duinzuivel. We laten kaas maken bij een kleine, goede kaasmaker.

Ik ben van plan om in de toekomst een verkoopautomaat bij het bedrijf te plaatsen. Zo kunnen we de mensen en wandelaars in ons gebied ook laten genieten van onze overheerlijke kaas, mag ik met trots zeggen.

Doordat het jongvee en de koeien in de natuur lopen en we verschillende gewassen telen, houden we het prachtige landschap hier intact. Hier geniet ik met volle teugen van als ik in de zomer naar mijn gewassen en vee ga kijken. En af en toe een praatje maak met een voorbijganger.

Graag tot ziens!

  • Melkvee- en akkerbouwbedrijf
Adres

Peter van de Laar
Kasterensestraat 17
5298 NV Liempde

Contactgegevens

Peter van de Laar
kasterensehoeve@gmail.com