Home » Bart Combee

Bart Combee

Mijn naam is Bart Combee, ik ben 26 jaar en run samen met mijn vader Bas (65 jaar) en mijn moeder Dimphie (61 jaar) de melkveehouderij. Dimphie werkt parttime buitenshuis als kraamverzorgster. Als ze thuis is, neemt ze de kalfjes voor haar rekening.

Bas en ik doen samen de koeien. We wisselen de werkzaamheden af, zoals het voeren, de boxen en robot schoonmaken en de koeien ophalen. Ik werk nog 4 dagen buiten de deur. Dan ben ik alleen ‘s ochtends en ‘s avonds voor en na mijn werk op stal. Bas is er overdag. Het landwerk doe ik voor het grootste deel.

Kwatrijnstal

De boerderij is sinds 1913 in de familie; mijn overgrootvader is ermee begonnen. Ik zit nu bijna 5 jaar in de maatschap. We hebben afgelopen jaar het melkveebedrijf een stuk toekomstbestendiger gemaakt door het kwatrijnconcept te realiseren.

Het kwatrijn heeft een unieke stalvorm met een transparante opzet en een markant energiedak. De belangrijkste vernieuwing is het vloersysteem dat vaste mest en vloeibare mest gescheiden opvangt. Hierdoor is de ammoniakemissie laag en de vaste mest is ideaal voor het bodemleven en de bodemvruchtbaarheid van onder andere de natuurlanden.

Het concept heeft een ‘wat vreemde’ vorm, welke landschappelijk aansluit bij de omgeving. De koeien liggen in het stro en gaan in de zomer naar buiten.

We hebben ongeveer 95 melkkoeien en bijbehorend jongvee.

Iets doen voor het landschap

Wat ik zo leuk vind aan het samenwerken met andere boeren in de zuivelcoöperatie? Vooral dat we veel voor het landschap doen. En we dat ook samen uitdragen. Op ons bedrijf bestaat ons areaal voor 30% uit natuurbeheer. Ook hebben we een bloemenrand en verschillende bomenrijen.

Favoriete Brabants Duingoed Kaas

Mijn persoonlijke favoriet is de graskaas. Deze is smeuïg, zacht van smaak en de gedachte erbij dat je weet dat het van de eerste melk is wanneer de koeien naar buiten gaan.

Ik vind het boerenvak heel mooi, omdat je de vrijheid hebt om mooie plannen buiten te realiseren en daarbij rekening houdt met meerdere aspecten, zoals de dieren, natuur, bodem, mens en maatschappij.

Trots

Waar ik altijd heel blij van word, is als ik ’s morgens mijn controleronde door de stal maak. Het is dan nog erg rustig en rond dit jaargetijde is vaak de lucht in de schemer rood. Ik kan er dan enorm van genieten om tussen de koeien te lopen en te zien wat er de afgelopen jaren is gebeurd en hoeveel de koeien en wij erop vooruit zijn gegaan met al het werk wat we hebben verzet.

Helemaal leuk is het als er dan nog een kalfje is geboren: dan begint er voor koe en kalf een nieuwe cyclus. Maar ook van de eerste keer maaien (voor de wintervoorraad) in het voorjaar of van de eerste keer dat de koeien naar buiten gaan, kan ik echt genieten.

  • Melkveebedrijf
Adres

Bart Combee
De Dijk 4
5268 KA Helvoirt

Contactgegevens

Bart Combee
bartcombee@gmail.com