Nieuws

Home » Koeienweetje: daarom staan ze ’s winters op stal

Blijf op de hoogte

Koeienweetje: daarom staan ze ’s winters op stal

Geplaatst 19-11-2021

Koeien in de wei. Het is niet vanzelfsprekend, maar voor elke Duinboer die melk levert voor de heerlijke Duingoed-kazen wel. Wat is het moment waarop een boer besluit dat de koeien weer op stal gaan? We vroegen het boer Gijs.

‘Meestal gaan de koeien rond oktober naar binnen. De dagen worden korter en het wordt kouder. Daar komt bij dat het gras in het najaar niet meer groeit en tot rust moet komen. Bovendien regent het vaker in de herfst, waardoor de wei eerder drassig wordt en de koeien het gras kapot kunnen lopen.’

Ooit zijn er natuurlijk wel mooie najaarsdagen. ‘Dan sturen sommige boeren hun koeien alsnog een paar uur de wei in.’

Voordeel van een winter op stal is dat de dieren elke dag kuilgras en mais krijgen. Kuilgras is gras dat eerder in het jaar is gemaaid en vervolgens is opgeslagen.

‘’s Winters krijgen koeien elke dag hetzelfde menu en dat leidt tot een constante melkproductie’, zegt Gijs. ‘Als de koeien buiten lopen dan wisselt dit iets meer. Is er bijvoorbeeld een nieuwe weide met veel gras, dan geven de koeien meer melk. Daarom wordt er roterend weiden toegepast. De koeien krijgen dan elke dag een nieuw stuk wei. Zo kunnen ze elke dag een vers topje gras eten.’

Koeiendans

In het voorjaar is het tijd weer de wei in te gaan. Koeien vinden dat heerlijk. Ze gaan helemaal uit hun dak! Komen jullie dan naar de koeiendans kijken? Wij houden je op de hoogte. En neem ondertussen nog lekker een stukje kaas.