Nieuws

Home » ‘Hoeveel melk is er nodig om kaas te maken?’

Blijf op de hoogte

‘Hoeveel melk is er nodig om kaas te maken?’

Geplaatst 15-10-2021

Tijdens een open dag bij een Duinzuivel-boer kom je een hoop te weten, zo bleek onlangs bij boer Frank in Helvoirt. Wist je dat een kijkje nemen op de boerderij niet alleen heel interessant en leerzaam is? Het is ook nog eens heel leuk!

Het samenwerken in een coöperatie doet een groep enthousiaste melkveehouders rond de Loonse en Drunense Duinen nu ongeveer een jaar. Met de coöperatie laten ze van de melk van eigen koeien kaas maken, die ze in het Brabants Duingoed-gebied verkopen.

Bloemenranden

De deelnemende boeren willen hun bijdrage aan het gebied zichtbaar maken. Bijvoorbeeld door bloemenranden te zaaien, door de koeien buiten te laten grazen of door regelmatig een open dag te organiseren. Zo ook Frank Pulskens. Op zaterdag 9 oktober stelde hij zijn bedrijf open voor publiek en verzorgde met collega-melkveehouders Arjan en Bart rondleidingen. Dat deden ze trots, eerlijk en gastvrij.

Jong en oud genoot van de verhalen van de boeren. Geen vraag was te gek. Je komt een hoop te weten tijdens een bezoekje aan een Duinzuivel-boer. Over wat koeien eten, wanneer ze naar buiten gaan, wanneer een koe een melkkoe wordt, hoe de melkrobot werkt, wat het ondernemen voor boeren tegenwoordig uitdagend maakt, en natuurlijk over hun bekende kaas!

Oja, hoeveel melk er nodig is om kaas te maken? Veel: zo’n 10 liter melk gaat er in 1 kilo kaas! Graag tot een volgende keer.

Hieronder een korte sfeerimpressie van zaterdag 9 oktober.