Home - De duinboeren - Brabants Duingoed Kaas

Brabants Duingoed Kaas

Aandacht voor dier, natuur en landschap

Geniet van de volle en krachtige smaak. Brabants Duingoed Kaas is ambachtelijk gemaakt met de beste melk van boeren uit het gebied. Door het gedachtengoed en een eerlijke prijs voor de boer is er meer aandacht voor de dieren, de natuur en het landschap. En dat proef je!

Karakteristieke volle smaak

Wij, trotse boeren uit het agrarische landschap rondom de Loonse en Drunense Duinen, hebben de handen ineengeslagen. We maken samen regionale en onderscheidende kaas van de beste melk die we zelf produceren. De samenstelling van de grond in het gebied zorgt voor een calciumrijke melk.

Door de ambachtelijke verwerking van de niet afgeroomde melk blijven voedingsstoffen behouden en krijgt de kaas zijn karakteristieke volle smaak. Deze melk wordt niet gemengd met andere melk, zodat je weet wat je eet. Op het etiket staat van welke boer de gebruikte melk afkomstig is.

Ontwikkeling van het landschap

Door de samenwerking van veertien boeren is het mogelijk om het verschil te maken. We ontwikkelen een korte keten en hebben een gezamenlijke passie voor het weiden van de koeien en de zorg voor het landschap.

Een deel van de opbrengst van de kaas wordt gebruikt om het landschap, de natuur en de biodiversiteit in het Brabants Duingoed-gebied te onderhouden. We hebben 10.000 m2 bloemenstrook rondom de weilanden van de veertien boeren aangeplant voor een betere biodiversiteit. De bloemen zien er ook prachtig uit. We hebben plannen voor kikkerpoelen, insectenhotels en nog meer.

Eerlijke prijs voor de boer

Wij zijn de trotse hoeders van het bijzondere stuk Brabants landschap. We krijgen een eerlijke prijs voor de melk. Dit komt ten goede aan het voortbestaan van het agrarisch gebied en de verbetering van de leefomstandigheden voor de dieren. De koeien lopen in de wei met kruidenrijk gras. Het veevoer is deels zelf verbouwd en divers zoals met veldbonen, tarwe en voederbieten.

Dit zorgt voor een lagere voetprint, betere biodiversiteit, dierenwelzijn en de beste melk! Hier zijn we trots op. Kom daarom gerust een keer kijken!

Proef ons gedachtengoed

Duinzuivel valt in de prijzen: de Agrifoodpluim

De Duinzuivel Coöperatie heeft op 21 oktober 2021 van de provincie Noord-Brabant de Agrifoodpluim gekregen. Dit is een kroon op het werk van de veertien melkveehouders die in 2020 zijn gestart om een beter verdienmodel te ontwikkelen voor hun melk door er kaas van te laten maken.

Lees meer over de Agrifoodpluim

Door de samenwerking van veertien boeren is het mogelijk om het verschil te maken. We ontwikkelen een korte keten en hebben een gezamenlijke passie voor het weiden van de koeien en de zorg voor het landschap.

Wat is het assortiment van Brabants Duingoed Kaas?

We maken Jong Belegen kaas, Belegen, Extra belegen en Oude kaas. Daarnaast maken we tevens diverse bijzondere kazen zoals natuurkorst kaas. Deze heeft een eetbare natuurkorst waardoor de unieke kaas een eigenzinnige smaak krijgt. Onze Fenegriek kaast heeft door de fenegriek zaadjes een prettige nootsmaak. Daarnaast hebben we tevens diverse biologische kazen. Ook hebben we tijdelijke specialiteiten zoals de jonge en oude graskaas.

Brabants Duingoed Natuurkorst jong belegen kaas

De eetbare natuurkorst is een unieke kaas met een eigenzinnige smaak. Deze smaak heeft de kaas doordat hij net wat anders rijpt. Geniet van de volle en krachtige smaak. Ambachtelijk gemaakt met de beste melk van boeren uit de streek. Door het gedachtengoed en een eerlijke prijs voor de boer is er meer aandacht voor de dieren, de natuur en het landschap. En dat proef je!

Brabants Duingoed Fenegriek jong belegen kaas

Geniet van de volle en krachtige smaak. De smaak van de fenegriek zaadjes zorgt voor een prettige nootsmaak. Ambachtelijk gemaakt met de beste melk van boeren uit de streek. Door het gedachtengoed en een eerlijke prijs voor de boer is er meer aandacht voor de dieren, de natuur en het landschap. En dat proef je!

Brabants Duingoed Jong belegen kaas (Tevens Biologisch verkrijgbaar)

Geniet van de volle en krachtige smaak. Ambachtelijk gemaakt met de beste melk van boeren uit de streek. Door het gedachtengoed en een eerlijke prijs voor de boer is er meer aandacht voor de dieren, de natuur en het landschap. En dat proef je!

Brabants Duingoed Belegen kaas (Tevens Biologisch verkrijgbaar)

Geniet van de volle en krachtige smaak. Ambachtelijk gemaakt met de beste melk van boeren uit de streek. Door het gedachtengoed en een eerlijke prijs voor de boer is er meer aandacht voor de dieren, de natuur en het landschap. En dat proef je!

Brabants Duingoed Extra belegen kaas (Tevens Biologisch verkrijgbaar)

Romig en vol van smaak met heerlijke zoutkristallen. Heerlijk op brood, bij de borrel of als krachtige smaakmaker in gerechten. Ambachtelijk gemaakt met de beste melk van boeren uit de streek. De kaas is 8 tot 10 maanden gerijpt. Door het gedachtengoed en een eerlijke prijs voor de boer is er meer aandacht voor de dieren, de natuur en het landschap. En dat proef je!

Brabants Duingoed Oude kaas (Tevens Biologisch verkrijgbaar)

Romig en vol van smaak met heerlijke zoutkristallen. Heerlijk op brood, bij de borrel of als krachtige smaakmaker in gerechten. Ambachtelijk gemaakt met de beste melk van boeren uit de streek. De kaas is 10 tot 12 maanden gerijpt. Door het gedachtengoed en een eerlijke prijs voor de boer is er meer aandacht voor de dieren, de natuur en het landschap. En dat proef je!

Tijdelijk: Brabants Duingoed Graskaas (Tevens Biologisch verkrijgbaar)

Let op: Enkel leverbaar van mei tot juli.

Heb je al eens gehoord van graskaas? Kaasliefhebbers kijken ieder jaar reikhalzend uit naar het voorjaar, want dit is de tijd dat de heerlijke volle en romige graskaas weer op de markt komt! Brabants Duingoed Graskaas is ambachtelijk gemaakt met de beste melk van boeren uit de streek. Door het gedachtengoed en een eerlijke prijs voor de boer is er meer aandacht voor de dieren, de natuur en het landschap. Proef het voorjaarsgras vol kruiden terug in deze delicatesse!

Koeien de ‘weide’ wereld in
Een bekend (en vooral erg vrolijk) fenomeen is wanneer koeien, na een hele winter op stal staan, de weide weer in mogen. Deze ‘koeiendans’ resulteert in blije koeien. Ze buitelen over elkaar heen en kunnen niet wachten om weer het malse, verse gras te kunnen kauwen. De eerste melk die ze daarna geven, is ook hun beste. Dat geeft de graskaas die lekkere, romige smaak. Aangezien kaas minimaal 28 dagen nodig heeft om te rijpen zullen de eerste graskazen één maand na de koeiendans in de winkels liggen.

Graskaas is gezond
De graskaas is vol en romig maar is daarmee niet meteen vetter dan normale kaas. Integendeel: graskaas bevat meer bestanddelen die vetverbranding bevorderen dan andere kaas. Het eerste gras is het best. Als de boer heeft gemaaid is het eerstvolgende gras minder “vet” dan het overwinterde gras. Natuurlijk eten de koeien nog steeds gras en zijn die melkvetten zachter dan wanneer ze hooi en kuil eten, maar niets is te vergelijken met het eerste gras. De diepgele kleur ontstaat doordat het jonge, malse gras extra caroteen bevat. Betacaroteen wordt in ons lichaam omgezet in vitamine A. Uit onderzoek blijkt dan ook dat weidemelk gezonder is dan melk van koeien die op stal staan.

Lekker voor onderweg
Je kunt deze kaas altijd en overal eten: op je broodje tussen de middag, of geraspt bij de maaltijd, en ’s avonds bij de borrel in blokjes met wat mosterd erbij. Graskaas is ook lekker om mee te nemen onderweg, op een lange fietstocht door de Loonse en Drunense duinen!

Brabants Duingoed Oude graskaas

Deze volromige oude kaas is gemaakt van de Brabantse koeien die vorig jaar het verse lentegras hebben gegeten. Het zachte gras zorgt voor frisse, volle melk waarmee deze kaas gemaakt is. Na een rijping van één jaar op onze houten planken heeft zich een heerlijk volle en pittige smaak ontwikkeld met rijpingskristallen.

Heerlijk op brood, bij de borrel of als krachtige smaakmaker in gerechten. Ambachtelijk gemaakt met de beste melk van boeren uit de streek. De kaas is 12 maanden gerijpt. Door het gedachtengoed en een eerlijke prijs voor de boer is er meer aandacht voor de dieren, de natuur en het landschap. En dat proef je!

Brabants Duingoed pakketten.

Via onze online shop zijn pakketten met de heerlijke Brabants Duingoed Kaas te koop. Naar online bestellen

Online bestellen

Via onze online shop zijn allerlei lekkere producten van Brabants Duingoed te bestellen, waaronder ook onze kaas. Zo zijn de lekkere producten voor iedereen binnen handbereik. Ga naar online bestellen.

Waar verkrijgbaar?